04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

piątek, 25 września 2015

Skarby jesieni-szarlotka Joanny

Witajcie Kochani!



Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne i lekkie ciasto z owocami. 

Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat i doskonale nadaje się do kawki podczas jesiennego popołudnia.


Składniki:
3 szklanki mąki (szklanka 250ml)
250g masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/4 szklanki cukru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
2-3 łyżeczki kakao naturalnego gorzkiego

owoce jabłka ja mam swoje z mojego ogrodu ale doskonale nadaje się odmiana np:szara reneta. 


Ugniatamy w dużej misce ciasto z mąki, proszku do pieczenia, masła, żółtek i 1/4 szklanki cukru.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. 
Jedną z tych części ugniatamy osobno z kakao.  

Pierwszą część białą zostawiamy na blacie, a dwie (białą i czekoladową) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę.


Pierwszą część ciasta rozprowadzamy na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i bułką tartą, lekko nakłuwamy widelcem.

 
Następnie zasypujemy ją umytymi i obranymi owocami, najlepiej przetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Skropić owoce cytryną aby nie ciemniały, ja o tym zabiegu zapomniałam.




Wyciągamy część czekoladową z zamrażarki i trzemy ją na tarce o dużych oczkach na owoce.




Następnie ubijamy białka i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru.
Ubitą pianę rozsmarowujemy na potartym czekoladowym cieście.



Na samą górę, na białka tarkujemy ostatnią białą część ciasta.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min, najlepiej włożyć ciasto na sam dół, żeby dół ładnie się upiekł, a góra nie przypaliła
Uwaga!!!
Podane składniki są na blaszkę ok pół A4.



  Ja osobiście uwielbiam zapach ciasta,który rozprowadza się po całym domu zachęcając tym samym domowników do jego degustacji. 
Życzę Wam smacznego i czekam na Wasze komentarze, czy Wam smakowało. 


2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400