04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

poniedziałek, 28 września 2015

Placki twarogowo-otrębowe

Witajcie Kochani.
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszne i energetyczne placki. Głównym składnikiem jest twaróg i otręby, które bardzo korzystnie wpływają na nasze jelita. Placki mogą być substytutem dla chleba sprzedawanego w sklepach i pędzonego chemicznie, Jedno dziecko udało się przekonać do zdrowych placków, ale czy kapryśny niejadek przystanie na nowe zasady które mają zagościć w naszym domu....Na pewno Wam o tym  napiszę.


 10 minut trwa sporządzenie placków wiec ani nie jest czasochłonne.



Składniki:
-pół kostki twarogu, ja użyłam półtłustego ale może być chudy dla tych co są na dietach
- 6 łyżek otrąb ja pomieszałam pszenne, żytnie, gryczane.
- 4 jajka dla tych co na diecie powinny być same białka
-  przyprawy do smaku sól i pieprz moje placuszki są bez przypraw
- oliwa z oliwek ale tylko do przesmarowania pletni, nadmiar rozgrzanego tłuszczu zlewam.

Sposób przygotowania:
Dodać otręby, wbić jajka, i twaróg. Wszystko ugnieść , wymieszać tak aby powstała jednolita konsystencja.


Opiekam na bardzo gorącej patelni na złocisty kolor na małym ogniu, jedna strona pod przykryciem, a druga strona bez aby odparowały. 



Podaję na ciepło lub na zimno, na słodko lub wytrawnie według ochoty i uznania.
Dzisiejszy przepis jest na słodko z musem jabłkowym przygotowanym z moich ogrodowych skarbów.


Życzę Wam smacznego i czekam na Wasze komentarze. Podzielcie się Waszymi wskazówkami, czy placki mogą być alternatywą tradycyjnego chleba?
2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400