Kołduny wołowe
Kochani dziś może nie szybki przepis na obiadek dla rodziny ale jest bardzo dietetyczny i bardzo sycący i przechodzi z pokolenie na pokolenia w mojej rodzinie.
Kołduny wołowe gotuje się na rosole.
Składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki mąki
sól zmieszać z mąką
masło ok 1/3 kostki
1 szklanki gorącej wody
Na farsz:
jedna tacka mięsa wołowe rosołowe z Biedronki
3 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
majeranek
Do gotowania:
2 litry rosołu wołowego
Przygotowanie:
Z mąki, soli, masła i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, nakrywamy ściereczką i odkładamy aby odpoczęło.
Mięso wołowe mielimy w maszynce . Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy przyprawami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe krążki, po nałożeniu kuleczek farszu zlepiamy je jak uszka. Kołduny kładziemy na wrzący rosół i gotujemy partiami na małym ogniu aż wypłyną.