04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

niedziela, 6 września 2015

Kołduny w rosole

Kołduny wołowe


Kochani dziś może nie szybki przepis na obiadek dla rodziny ale jest bardzo dietetyczny i bardzo sycący i przechodzi z pokolenie na pokolenia w mojej rodzinie.  

Kołduny wołowe gotuje się na rosole.
Składniki: 

na ciasto:
0,5 kg mąki mąki
sól zmieszać z mąką
masło ok 1/3 kostki
1 szklanki gorącej wody

Na farsz: 

jedna tacka mięsa wołowe rosołowe z Biedronki 
3 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
majeranek


Do gotowania: 

2 litry rosołu wołowego 
Przygotowanie:

Z mąki, soli, masła i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, nakrywamy ściereczką i odkładamy aby odpoczęło. 
Mięso wołowe mielimy w maszynce . Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy przyprawami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe krążki, po nałożeniu kuleczek farszu zlepiamy je jak uszka. Kołduny kładziemy na wrzący rosół i gotujemy partiami na małym ogniu aż wypłyną.
Życzę Wam smacznego i miłej niedzieli. 






2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400