04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

sobota, 24 października 2015

Jarmuż zapomnia roślina

Witajcie.
Kochani dziś krótki post o zapomnianej roślinie jaką jest jarmuż, Jest on źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Najstarsza odmiana z rodziny roślin kapustowatych. Dziś przedstawię Wam dwa przepisy na zdrowy i syty obiad oraz na koktajl owocowy.


Kalafior w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną i jarmużem. 

Składniki:
1/3 szklanki kaszy jeglanej
garść listków jarmużu

Główka kalafiora ja miałam ugotowany dzień wcześniej

Składniki na sos:
500 g świeżych pomidorów,
1 ząbek czosnku
½ łyżki oliwy
Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano

Przygotowanie sosu:
Pomidory sparzyć, obrać pokroić w kosteczkę. Wcisnąć ząbek czosnku, oliwę, sól i pieprz oraz oregano . Zagotować. 
Mój kalafior był dzień wcześniej ugotowany, wiec tylko dodałam go do sosu pomidorowego, aby go tylko podgrzać. 

Przygotowanie Kaszy
Na suchej patelni wysypać naszą kaszę i uprażyć. Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką oliwy. Po zagotowaniu przykryć, aż kasza nam zmięknie. Na sam koniec dodać posiekane liście jarmużu, wymieszać i gotować ok. 2 minut pod przykryciem.




Tak przygotowane danie jest smaczne i zdrowe, a co najważniejsze bardzo sycące. Ale prawda jest taka, że takim daniem nie nakarmicie dwóch dorosłych facetów oni potrzebują mięsa do funkcjonowania. Zatem nie pozostaje mi nic innego jak ugotować kolejne danie  specjalnie dla nich.

Dla lepszego samopoczucia w okresie jesiennym warto zrobić sobie koktajl z dodatkiem jarmużu.

Składniki na koktajl:
Garść listków jarmużu
3 plasterki ananasa
Jabłko

Przygotowanie:

Jabłko i ananasa przecisnęłam przez sokowirówkę. Za pomocą Blendera dodałam sok wcześniej wyciśnięty i liście jarmużu. W Ten sposób uzyskałam bombę energetyczną na dalszą część dnia.
 Miłego dnia Kochani i dużo energii wysyłam do Was w tym smutnym i szarym dniu.
2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400