04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

środa, 14 września 2016

PIZZA KALAFIOROWA- LEKKIE DANIE

Witajcie dziś krótko o tym jak zmieniam swój harmonogram żywienia.  Chcę jeść zdrowo!!!
Przestudiowałam książkę o detoksie cukrowym i już jestem w trzecim dniu tego detoksu.
Pozytywy jakie wynikają z tej diety to powrót energii której tak w ostatnim czasie mi brakowało, a efektem ubocznym jest spadek wagi o 3 kg. Przepis na Pizzę miął być wczoraj, ale tak fatalnie się czułam, że już o godzinie 21 byłam w łóżku. Nikt nie mówił, że początki zdrowego żywienia są  łatwe do zaakceptowania przez kogoś kto codziennie do kawy spożywał coś słodkiego.
Moja zmiana żywieniowa i owszem przeniosła się na innych członków rodziny dlatego dziś przepis na pizzę z kalafiora.

Składniki:
- 2 małe główki kalafiora
- parmezan starty ja kupiłam w Tesco
- mozzarela w woreczku 2 szt.
- oregano
- 3 ząbki czosnku
- sól pieprz
- dwa jajka
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- papryka do ozdoby
- cebula dymka ja nie dałam
- salami aby pizza była  przyjazne dla męskiego podniebienia
- koncentrat pomidorowy
- keczup łagodny
- pieczarki pokrojone
- cebula dumka pokrojona cienko w kółka
- cukienie w ziołach która została mi z grilla




Kalafior gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
Następnie w suszarce do sałaty troszkę go odwirowałam, tą czynność można pominąć ponieważ i tak odciska się kalafior przez ściereczkę w późniejszym etapie.


Pół twardy, ostygnięty kalafior wsadziłam do blendera.
 Powstałą papkę przełożyłam na ściereczkę i na maxa wycisnęłam. 




Kolejno dodawałam: dwa jajka, mozzarellę, parmezan, sól, pieprz ,paprykę słodką, czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystkich sypkich składników dodawałam po łyżce, ale soli bym dała pół łyżki.

Wszystko wymieszaj tak aby powstała jednolita masa.
Na blaszce rozłożyłam folię aluminiową i rozprowadziłam masę kalafiorową tak aby powstał spód naszej pizzy.

Nasz spód wkładamy do nagrzanego piekarnika w180 stopni termoobieg i pieczemy  20 minut.
Po wyjęciu zrobiłam sos:
- trzy łyżki koncentratu pomidorowego i trzy keczupu, łyżka ziół prowansalskich.
Całość wymieszać i rozprowadzić na upieczony spód.

Moja pizzę przyozdobiłam papryką kolorową, salami,cukinie, a na koniec posypałam mozzarellą i resztkami parmezanu.
Można również do ozdoby użyć pieczarek  i cebuli dymki.



Zapiekać aż rozpuści się ser w|( 180 stopniach)

Jeżeli przepis przypadł Tobie do gustu. Udostępnij ten post innym aby mogli skorzystać. Danie nie uważam, za  dietetyczne, ale zapewne inne niż tradycyjna pizza.
Zapraszam Ciebie do odwiedzenia i polubienia  nas na Fb albo na instagramie.

Ja zmykam do moich obowiązków i dziękuję Aleksandro za motywację do napisania tego postu. Życzę smacznego i buziaki dla Wszystkich którzy chcieli o tym przepisie przeczytać. Trzymajcie kciuki za mój spadek wagi bo znów odzyskałam radość i energię do życia.

2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400