04_04_simo04 Image Banner 1176 x 145

czwartek, 7 lipca 2016

CO Z TYMI KURKAMI

Ostatnio bardzo dużo się dzieje, ale o Was nie mogę zapominać bo to Wy jesteście moim motorem do działania.
Wczoraj na wieczór nakręciłam włosy na papiloty z gąbek z Tesco. Czy jest warto??????

Może i warto, ale na pewno się nie wyspałam  bo gąbki mimo wszystko są sztywne.
 Czy polecam do włosów pół długich raczej NIE!!!!
Skręt nie był intensywny może z krótko trzymałam te "papiloty na głowie".

No nic ja dalej będę kombinować na polu dbania o swój wizerunek bez skalpela i radykalnych zmian. Włosy zdecydowanie muszą być dłuższe. Takie jest moje zdanie. Ale oczywiście zachęcam Was gorąco do eksperymentowania zarównywano na polu kuchennym jak i w łazienkach.
Dziś obiecany przepis na Pieczeń cielęcą z kurkami. 

Jest to bardzo czasochłonne zadanie, ale warte bo zalety cielęciny są ogromne.
Po pierwsze jest lekkostrawna, chudsza od wołowiny i wieprzowiny. Zawiera białko, łatwo przyswajalne żelazo, cynk i witaminy z grupy B2 i B12.


SKŁADNIKI

Przepis na dwa dni:

Dlaczego na dwa dni ??
Przypomniał mi się kawał przychodzi mąż po pracy i pyta od progu żonę :
Kochanie co na obiad, a żona odpowiada: NIC!!!.
Na drugi dzień sytuacja ta sama mąż pyta żonę co dziś na obiad: a żona na to "Przecież mówiłam Tobie, że gotuję na dwa dni" to taki żart sytuacyjny więc w woli ścisłości szanuję swój czas wiec  gotuję na dwa dni  dla czteroosobowej rodziny i o to ten przepis. 

  • 1,2 kg cielęciny (schab, łopatki)
  • 40 dag kurek
  • duży por
  • 10 dag startego parmezanu ja użyłam sera z Biedronki typu Gorgonzola
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • szklanka bulionu grzybowego (z kostki) ja miałam naturalny dzięki Lena za grzyby bardzo się przydały
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

  • Sposób  sporządzenia  całego dania:


    Kurki oczyść. Por umyć, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj kurki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż, aż kurki puszczą sok. Odparuj większość płynu, ostudź i wymieszaj z parmezanem, tatrą bułką i jajkiem.


     

    Mięso umyj, oczyść. Rozetnij UWAŻAJ!!! aby nie przecinając do końca,zrób to tak aby powstał duży płat. Rozbij tłuczkiem, formując cienki, płat. Natrzyj przekrojonym czosnkiem, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.


    Na płacie mięsa ułóż nadzienie i zwiń w roladę.


     Pieczeń obwiąż nicią kuchenną i obsmaż na oleju. Ułóż  w brytfannie, podlej bulionem grzybowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 1,2 h często polewając bulionem  i przekręcając.

     Gdy mięso jest już dobre usuń nici i pokrój na kawałki. 

    Ja podałam z ryżem i zrobiłam surówkę z marchewki starkowanej z porem i jabłkiem, przyprawiłam solą i pieprzem.

    Jeszcze jedno jako napój na gorące dni polecam przepis Pani Uli.
    Dzień wcześniej przygotowałam wodę z kranu bo mam swoja ze studni dorzuciłam kilka kryształków soli himalajskiej . Tak przygotowaną wodę  odstawioną na całą noc  z rana przyprawiłam: startym imbirem, miętą i cytryną. 
    Napój doskonale gasi pragnienie na zbliżające się upały od poniedziałku. 
    Koniecznie dajce znać czy danie Wam smakował.
    Obiad na drugi dzień różnił się tym, że mięso poddusiłam jeszcze w dodatkowym sosie grzybowym, a surówkę zrobiłam na świeżo również z marchwi i jabłka, ryż została z poprzedniego obiadu.
    Życzę Wam miłego dnia i smacznego pożywnego dania. Koniecznie podzielcie się swoimi przepisami z Kurek bo Ania już pisała o polędwiczkach, ale może jeszcze coś ciekawego mi podsuniecie na obiad. 
    Buziaki ślę, a ja lecę szykować strój dnia z nową papilotową fryzurą rodem z Tesco.



2203 1920x400_PL_AFF_shf_sneaker_a160321 Image Banner 1920 x 400