Wczoraj na wieczór nakręciłam włosy na papiloty z gąbek z Tesco. Czy jest warto??????
Może i warto, ale na pewno się nie wyspałam bo gąbki mimo wszystko są sztywne.
Czy polecam do włosów pół długich raczej NIE!!!!
Skręt nie był intensywny może z krótko trzymałam te "papiloty na głowie".
No nic ja dalej będę kombinować na polu dbania o swój wizerunek bez skalpela i radykalnych zmian. Włosy zdecydowanie muszą być dłuższe. Takie jest moje zdanie. Ale oczywiście zachęcam Was gorąco do eksperymentowania zarównywano na polu kuchennym jak i w łazienkach.
Dziś obiecany przepis na Pieczeń cielęcą z kurkami.
Jest to bardzo czasochłonne zadanie, ale warte bo zalety cielęciny są ogromne.
Po pierwsze jest lekkostrawna, chudsza od wołowiny i wieprzowiny. Zawiera białko, łatwo przyswajalne żelazo, cynk i witaminy z grupy B2 i B12.
SKŁADNIKI
Przepis na dwa dni:
Dlaczego na dwa dni ??
Przypomniał mi się kawał przychodzi mąż po pracy i pyta od progu żonę :
Kochanie co na obiad, a żona odpowiada: NIC!!!.
Na drugi dzień sytuacja ta sama mąż pyta żonę co dziś na obiad: a żona na to "Przecież mówiłam Tobie, że gotuję na dwa dni" to taki żart sytuacyjny więc w woli ścisłości szanuję swój czas wiec gotuję na dwa dni dla czteroosobowej rodziny i o to ten przepis.
- 1,2 kg cielęciny (schab, łopatki)
- 40 dag kurek
- duży por
- 10 dag startego parmezanu ja użyłam sera z Biedronki typu Gorgonzola
- 2–3 łyżki tartej bułki
- jajko
- szklanka bulionu grzybowego (z kostki) ja miałam naturalny dzięki Lena za grzyby bardzo się przydały
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- sok z cytryny
- tymianek
- pieprz
- sól
Sposób sporządzenia całego dania:
Kurki oczyść. Por umyć, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj kurki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż, aż kurki puszczą sok. Odparuj większość płynu, ostudź i wymieszaj z parmezanem, tatrą bułką i jajkiem.
Mięso umyj, oczyść. Rozetnij UWAŻAJ!!! aby nie przecinając do końca,zrób to tak aby powstał duży płat. Rozbij tłuczkiem, formując cienki, płat. Natrzyj przekrojonym czosnkiem, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Na płacie mięsa ułóż nadzienie i zwiń w roladę.
Pieczeń obwiąż nicią kuchenną i obsmaż na oleju. Ułóż w brytfannie, podlej bulionem grzybowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 1,2 h często polewając bulionem i przekręcając.
Gdy mięso jest już dobre usuń nici i pokrój na kawałki.
Ja podałam z ryżem i zrobiłam surówkę z marchewki starkowanej z porem i jabłkiem, przyprawiłam solą i pieprzem.
Jeszcze jedno jako napój na gorące dni polecam przepis Pani Uli.
Dzień wcześniej przygotowałam wodę z kranu bo mam swoja ze studni dorzuciłam kilka kryształków soli himalajskiej . Tak przygotowaną wodę odstawioną na całą noc z rana przyprawiłam: startym imbirem, miętą i cytryną.
Napój doskonale gasi pragnienie na zbliżające się upały od poniedziałku.
Koniecznie dajce znać czy danie Wam smakował.
Obiad na drugi dzień różnił się tym, że mięso poddusiłam jeszcze w dodatkowym sosie grzybowym, a surówkę zrobiłam na świeżo również z marchwi i jabłka, ryż została z poprzedniego obiadu.
Życzę Wam miłego dnia i smacznego pożywnego dania. Koniecznie podzielcie się swoimi przepisami z Kurek bo Ania już pisała o polędwiczkach, ale może jeszcze coś ciekawego mi podsuniecie na obiad.
Buziaki ślę, a ja lecę szykować strój dnia z nową papilotową fryzurą rodem z Tesco.